Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie betreft de behandeling van niet alleen vrouwen, maar ook mannen en kinderen worden behandeld door de bekkenfysiotherapeut.

De bekkenbodem speelt een grote rol bij plassen, ontlasten en seksualiteit. De bekkenbodemspier bevindt zich aan de onderzijde van het bekken en vormt samen met de botten van het bekken de onderkant van de buikholte. Deze grote spier ondersteunt de buikorganen zoals prostaat, blaas en darmen. De bekkenbodemspier moet op de juiste momenten aanspannen en loslaten om het plassen, ontlasten en vrijen ongestoord te kunnen laten verlopen. De bekkenbodemspieren spelen ook een belangrijke rol bij stabiliserende lage rug en het bekken.

In dit ingewikkelde proces kan makkelijk iets fout gaan met klachten in dit gebied tot gevolg.
Dit kan met betrekking tot de bekkenbodem betekenen dat het gaat om een tekort aan spierkracht, een onvoldoende bestuurbaarheid van de bekkenbodemspieren of een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem.

Omdat het functioneren van de bekkenbodemspieren van invloed is op het functioneren van blaas, endeldarm en ook op seksuele functies, kan een en ander leiden tot verschillende klachten:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • steeds terugkomende urineweginfecties
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
  • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
  • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem
  • bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling

Hoe ziet een bekkenfysiotherapeutische behandeling eruit?

Bij de eerste behandeling zal de bekkenfysiotherapeut een uitgebreide intake doen; dit betekent dat samen met u uw situatie in kaart wordt gebracht. Er worden vragen gesteld over uw plas- en ontlastingspatroon, voedingspatroon, leefwijze, en algehele gezondheid. Uw pijnklachten worden zorgvuldig doorgesproken.
U krijgt uitleg over de bouw en functie van uw bekken, bekkenbodem en organen in het bekken. Dit alles in relatie tot uw klachten. Tevens zal u adviezen krijgen betreffende een gezond plas- en ontlastingsgedrag.

Tijdens de tweede afspraak wordt een lichamelijk onderzoek gedaan, dit betreft een onderzoek van uw rug en bekken en alle omliggende spieren.Dit wordt gevolgd door een specifiek bekkenbodemonderzoek waarbij uw bekkenbodem wordt onderzocht middels palpatie (voelen) . Zo kunnen we vaststellen hoe de spanning en coördinatie  in uw bekkenbodemspier is. Soms wordt gebruik gemaakt van E.M.G. apparatuur (biofeedback). Indien nodig zal de bekkenfysiotherapeut u dit uitleggen.

Samen met u wordt dan een behandelplan opgesteld, waarbij mogelijk ook andere therapeuten worden betrokken (manueel therapeut, Dry Needling, triggerpointbehandeling).  Wij behandelen bekkenbodemklachten op verwijzing van een huisarts of specialist (uroloog, gynaecoloog, maag-darm-leverspecialist, kinderarts en chirurg). Het stellen van een diagnose is belangrijk. Daarom raden wij u aan eerst naar uw arts te gaan.

Wordt bekkenfysiotherapie vergoed door uw zorgverzekeraar?

De zorgverzekeraar vergoedt de fysiotherapeutische behandeling als u een aanvullende verzekering heeft afgesloten voor fysiotherapie.
Indien er sprake is van urineverlies worden de behandelingen binnen de basisverzekering vergoedt. Dit heeft wel invloed op uw verplicht eigen risico.

Opleiding bekkenfysiotherapie

Linda Ernste heeft na de vierjarige opleiding fysiotherapie de Masteropleiding bekkenfysiotherapie gevolgd aan de S.O.M.T. (Stichting Opleidingen Musculoskeletale Therapie).

Linda Ernste neemt vanuit haar praktijk deel aan de maandelijkse patiëntenbesprekingen in in het Slingelandziekenhuis. Dit geldt tevens voor de kinderbekkenfysiotherapeutische behandelingen in het kader van het PIPO traject (plas- en poeppoli).
De bekkenfysiotherapeutische zorg wordt door deze multidisciplinaire overleggen goed gewaarborgd.

Vragen over bekkenfysiotherapie?

Neem contact op