De bekkenbodem speelt een grote rol bij plassen, ontlasten en seksualiteit. De bekkenbodemspier bevindt zich aan de onderzijde van het bekken en vormt samen met de botten van het bekken de onderkant van de buikholte. Deze grote spier ondersteunt de buikorganen zoals prostaat, blaas en darmen. Door de bekkenbodem loopt de plasbuis en de anus. De bekkenbodemspier moet op de juiste momenten aanspannen en loslaten om het plassen, ontlasten en vrijen ongestoord te kunnen laten verlopen. De bekkenbodemspieren spelen ook een belangrijke rol bij het stabiliseren van de lage rug en het bekken.

In dit ingewikkelde proces kan makkelijk iets fout gaan met klachten in dit gebied tot gevolg.

Oorzaken

Vaak zijn de (pijn)klachten te herleiden tot een langdurig bestaande te hoge spanning (afweerspanning) in de bekkenbodemspier,. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld lang bestaande spanningen of het lang uitstellen van het plassen.

Klachten kunnen ook ontstaan door een te lage spanning, dus een te slappe bekkenbodemspier. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door zwaar tillen, een operatie of langdurige obstipatie.

Veel mannen weten nauwelijks dat ze een bekkenbodemspier hebben. Het is zinvol te leren waar de bekkenbodemspier zich bevindt en is het belangrijk deze spier te leren aan- en vooral ontspannen!  De bekkenfysiotherapeut kan u helpen van de vaak hardnekkige klachten af te komen. Hij of zij werkt nauw samen met de manueel therapeut en de triggerpoint/dry needlingtherapeut. Zo kunnen uw klachten vanuit meerdere invalshoeken worden behandeld.

De bekkenfysiotherapeutische behandeling

Bij de eerste behandeling zal de bekkenfysiotherapeut een uitgebreide intake doen. Dit betekent dat samen met u uw situatie in kaart wordt gebracht. Er worden vragen gesteld over uw plas- en ontlastingspatroon, voedingspatroon, leefwijze, en algehele gezondheid. Uw klachten worden zorgvuldig doorgesproken.

U krijgt uitleg over de bouw en functie van uw bekken, bekkenbodem en organen in het bekken. Dit alles in relatie tot uw klachten. Tevens zult u adviezen krijgen betreffende een gezond plas- en ontlastingsgedrag.

Tijdens de tweede afspraak wordt een lichamelijk onderzoek gedaan, dit betreft een onderzoek van uw rug en bekken en alle omliggende spieren. Dit wordt gevolgd door een specifiek bekkenbodemonderzoek waarbij uw bekkenbodem wordt onderzocht middels palpatie (voelen). Soms wordt gebruik gemaakt van E.M.G. apparatuur (biofeedback). Indien nodig zal de bekkenfysiotherapeut u dit uitleggen.

Samen met u wordt dan een behandelplan opgesteld, waarbij mogelijk ook andere therapeuten worden betrokken (manueel therapeut, Dry Needling, triggerpointbehandeling).

Download de folder Bekkenbodem problemen bij de man.