Bekkenfysiotherapie voor vrouwen

Hier onder worden een aantal klachten c.q. aandoeningen beschreven waarmee het goed is om naar de arts, c.q. uroloog, gynaecoloog, maag-darm-leverspecialist, te gaan. Wellicht wordt u verwezen voor gespecialiseerde bekkenfysiotherapie.

Inspanningsincontinentie (stressincontinentie)

Deze vorm van urineverlies komt voor bij drukverhogende momenten zoals hoesten en niezen, tillen, sporten of springen. U verliest dan urine zonder dat u aandrang voelt. Dit kan o.a. worden veroorzaakt door beschadiging van de bekkenbodemspier t.g.v. een bevalling maar ook door bijvoorbeeld het zwakker worden van de bekkenbodem t.g.v. menopauze.

Overactieve blaas

Een overactieve blaas is een blaas waar u geen controle meer over heeft. De blaas trekt vaak ongecontroleerd samen, waardoor u plotselinge drang ervaart en u bent de controle over uw blaas kwijt. Dit uit zich door het niet meer kunnen ophouden van uw plas bij aandrang, heel vaak moeten plassen en/of vaak een sterke aandrang voelen om te plassen.

Pijn bij het plassen

Vaak is een blaasontsteking de oorzaak, maar ook door andere afwijkingen in en om de blaas kan plassen pijnlijk zijn. Uw arts kan onderzoeken waardoor deze klachten worden veroorzaakt. Indien deze klachten terug te voeren zijn op spierniveau kan uw arts u verwijzen naar de gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut.

Vaginale verzakkingen

Bij een verzakking kan de blaas, het rectum (het uiteinde van de dikke darm) of de baarmoeder via de schede naar buiten zakken, Door een verzakking kunt u een zwaar gevoel of een balgevoel in de schede hebben. Ook klagen vrouwen vaak over een zeurderig gevoel in de onderbuik dat uitstraalt naar de rug. Bij een blaasverzakking kan het moeilijk zijn de urine op te houden. Bij een grote verzakking van de blaas is het juist soms moeilijk om uit te plassen. Bij een verzakking van de darm kunt u vaak moeilijk de ontlasting kwijtraken, ook al voelt u aandrang. Ook het gevoel dat er na het ontlasten nog iets achterblijft is niet ongebruikelijk.

Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen komt vaak voor. Het kan gaan om pijn bij de ingang van de schede maar ook dieper in de buik. Een zwakke bekkenbodem kan ook een verminder gevoel geven bij vrijen of men komt moeilijker tot een orgasme. Ook kan men last hebben van urineverlies tijdens het vrijen of bij een orgasme. Het komt voor dat vrouwen onwillekeurig de spieren van de bekkenbodem aanspannen bij het vrijen of als ze aangeraakt worden in het bekkenbodemgebied. Als er sprake is van een verzakking is de gemeenschap soms ook moeilijker of pijnlijker.

Bekkenfysiotherapie

De bovenstaande klachten kunnen mede behandeld worden met bekkenfysiotherapie. Afhankelijk van de diagnose die door uw arts is gesteld, zal de bekkenfysiotherapeut, na een intakegesprek en onderzoek, samen met u een behandelplan opstellen.

Download de folder Bekkenfysiotherapie

> handige link: www.nvfb.nl. Hier vind je meer informatie over bekkenfysiotherapie.

 

Vragen over bekkenfysiotherapie?

Neem contact op