Category Blog
25 mei 2015, Comments 0

Liggen is dodelijk

aldus hoogleraar interne geneeskunde Andrea Maier in een interview in de Volkskrant d.d. zaterdag 23-5-2015. Doel van een van haar onderzoeken is: hoe kun je zo gezond mogelijk oud worden.

Een gezonde 65-jarige is na 10 dagen liggen in een ziekenhuis al 15 % van zijn spieren kwijt, met andere worden: als je je spieren niet gebruikt verlies je ze. Spierkracht neemt toe tot je 25e levensjaar. Vanaf je 30e neemt de spiemassa af. het tempo van afname spiermassa neemt toe na het 50e jaar.

Wat is de remedie?

DE remedie is bewegen, actief zijn. Als patiënten in het ziekenhuis zijn opgenomen, liggen zij 21 tot 22 uur in bed. Tijdens de opname meer zitten, lopen en bewegen is het beste; het bed met name gebruiken als een plaats om te oefenen.

Herstel na een heup- of knie-operatie thuis

Dit geldt uiteraard dan ook voor patiënten die herstellen van een ingreep waarbij ze een nieuwe heup of knie hebben gekregen. Thuis ben je actiever dan in een ziekenhuis. Daarom wordt u zo snel mogelijk ontslagen uit het ziekenhuis

Een bed in de kamer mag, maar nogmaals, gebruik deze met name als plek om te oefenen. De fysiotherapeut die uw revalidatie begeleid, zal u in 1e instantie kortdurend aan huis bezoeken. Het doel is u steeds te stimuleren veel te bewegen en te lopen. Daarna zal uw revalidatieprogramma zo snel mogelijk in de praktijk gaan plaats vinden.

Use it or loose it!

Wie gezond wil blijven moet dagelijks minimaal een half uur matig intensief bewegen, dusdanig dat de hartslag omhoog en de ademhaling sneller gaat.

Uiteraard willen wij u graag helpen met een goed opbouwschema om uw conditie te verbeteren!

Comments are closed.