Category Blog
8 juni 2017, Comments 0

Diabetes, plassen en bekkenfysiotherapie

vanaf april 2017 wordt in samenwerking met de Gemeente Doetinchem in onze praktijk in gezondheidscentrum Het Anker training gegeven in het kader van voorkomen van diabetes.

Deelnemers zijn geselecteerd en uitgenodigd door de Praktijkondersteuners van een aantal huisartsenpraktijken. Een half jaar sporten, gezonder leven en eten onder leiding van diëtistes en fysiotherapeuten.

Binnen onze praktijk ben ik werkzaam als bekkenfysiotherapeut en behandel mannen, vrouwen en kinderen met problemen in het bekkenbodemgebied, zoals urineverlies, blaasontstekingen, pijnklachten. Bij een aantal patiënten is diabetes een van de oorzaken van plasklachten. Vandaar bij de aftrap van het beweegprogramma een blog over blaasproblemen bij diabetes!

 Wat is diabetes?

Diabetes is een aandoening waarbij de bloedsuikers te hoog zijn. Oorzaken kunnen zijn dat het lichaam bv. onvoldoende insuline produceert of het lichaam reageert niet op de insuline die is geproduceerd.

Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline, of het maakt helemaal geen insuline meer. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

Op de website van het diabetesfonds staat duidelijk uitgelegd wat de oorzaak van deze verstoring is www.diabetesfonds.nl

Er bestaan diverse types diabetes. Type 1 begint vaak bij kinderen en jongvolwassenen, deze groep moet vaak insuline injecteren om de bloedsuikers te regelen.

Type 2 heeft naast andere oorzaken ook een link naar leefstijl en voedingspatroon. Afhankelijk van de mate is al dan niet medicatie noodzakelijk.

Indien je diabetes onder controle kunt houden of kunt voorkomen, voorkom je allerhande bijkomende, zeer vervelende complicaties, zoals onder andere blaasproblemen!

Gevolgen van diabetes voor de blaas

Mensen met diabetes kunnen mogelijk zenuwschade oplopen in de perifere zenuwen. Dit zijn alle zenuwen die buiten het centrale zenuwstelsel liggen, dus buiten hersenen en ruggenmerg.

De schade aan deze zenuwen in het bekkengebied geven vaak een verminderde gevoeligheid van de blaas; je voelt vaak niet op tijd of de blaas al vol is. Vaak heb je dit niet in de gaten, het sluipt er in; je gaat  steeds minder vaak naar de toilet gaat. Je blaas rekt teveel uit en de spiercellen in je blaas kunnen daardoor veel minder goed aanspannen. Gevolg; je blaas kan zich niet goed meer legen. We noemen dit een retentieblaas.

Gevolgen van een retentieblaas

  • gevoel te moeten plassen maar niet kunnen
  • overloopblaas; je blaas is zo vol dat de urine eruit lekt.
  • blaasontstekingen
  • reflux: de urine wordt naar de nieren gestuwd waardoor schade kan ontstaan, vaak pijn in de flanken

Negeer de plasklachten niet, met deze klachten MOET je naar de uroloog voor grondige diagnostiek !!

Wat kan de bekkenfysiotherapeut voor je betekenen bij blaasklachten t.g.v. diabetes

Wij kunnen niets doen aan je diabetes, wij kunnen niets doen aan de ontstane zenuwschade.

Wel kan de bekkenfysiotherapeut je bewust laten worden van de functie van je bekkenbodem bij plassen: een goede ontspannen bekkenbodem plast makkelijker. Maar waar zit die bekkenbodem en hoe kun je die aansturen? Dat is nu net dat wat de bekkenfysiotherapeut je kan leren!

Ook kan de bekkenfysiotherapeut je grondige plas-instructie geven: hoe moet je op de wc zitten, hoe ontspan je je bekkenbodem tijdens het plassen en wat zijn de trucs om beter leeg te plassen en de plasreflex op gang te brengen.

alle kleine beetjes helpen; samen met voldoende drinken, op tijd plassen, goede ontspanning en een juist plasgedrag zorg je ervoor dat je je blaas gezond kunt houden, ook bij diabetes.

Voorop staat diagnostiek door de uroloog en dan op naar de bekkenfysiotherapeut!

Voor info bel gerust 0314-343598 en vraag naar Linda Ernste.

 

 

 

 

 

Comments are closed.