Category Blog
14 juli 2015, Comments 0

De Tour is al weer 10 dagen onderweg. Een enerverende periode met spannende aankomsten en een aantal valpartijen, waarbij de nodige favorieten sneuvelden.

Dumoulin, Cancellara en Martin liepen ernstig schouderletsel op en moesten opgeven  met respectievelijk  schouder uit de kom en sleutelbeenbreuken. Martin is al geopereerd en zit na twee weken alweer op de fiets.

Amateurwielrenners

Ook bij amateurwielrenners zijn schouderblessures na een val veel voorkomend en gevreesd. Elk weekeinde verschijnen er de nodige wielrenners op de eerste hulp. Meestal gaat de arm in verband c.q. sling; rust is dan het devies.

Fysiotherapie

De revalidatieperiode start in overleg met de behandelend specialist, mede afhankelijk van de blessure; breuk of schouder uit de kom.

Het doel van fysiotherapie na deze periode van rust en immobilisatie is het weer vergroten van de beweeglijkheid en voorkomen dat er een stijve schouder ontstaat (frozen shoulder). Daarnaast worden er spierversterkende oefeningen gegeven om een zo groot mogelijke stabiliteit rondom de schouder te verkrijgen. Hoe meer stabiliteit en spierkracht rondom de schouder, hoe minder groot de kans op herhaling van een schouder uit de kom is.

Hierbij worden allerhande eenvoudige hulpmiddelen gebruikt, bijvoorbeeld dynabands. Met een dynaband kun je relatief eenvoudig een zeer uitgebreid oefenschema op poten zetten wat goed thuis kan worden uitgevoerd.

Onze fysio-manueel therapeuten, die beiden graag wielrennen, en veel van fiets- en sportblessures weten  kunnen je van advies dienen!

Willemjan Berghuis, fysio-manueel therapeut

Paul Ernste, fysio-manueel therapeut

(beiden enthousiaste wielrenners)

 

 

 

 

Comments are closed.