Category Blog
19 maart 2017, Comments 0

Hoe je je “beter kunt eten” en bewegen bij jicht

Bron Volkskrant 28-1-2017 de rubriek ‘beter eten’

In de praktijk zien wij nogal een mensen die zich melden met een jichtaanval in de grote teen; pijnlijke zwelling, pijn bij lopen en knellen in de schoen. De vraag is dan of fysiotherapie zinvol is. Een mooi stuk hierover werd geschreven in de Volkskrant van 28-1-2017 waarbij Dirk Jan van Schaardenburg, hoogleraar reumatologie AMC ons uitlegt wat we er zelf aan kunnen doen. Een kleine samenvatting voor u op onze website

Wat is jicht

Jicht is een ontsteking van een gewricht, opvallend vaak betreft dit de grote teen.

Wat is de oorzaak van jicht

De oorzaak van jicht is een overmaat aan urinezuur in het lichaam, dit leidt tot neerslag van kristallen, met als gevolg ontstekingen in gewrichten, met name de grote teen.

Urinezuur is een afvalproduct van purines. Purines zitten o.a. in voedingsmiddelen en drank. Niet iedereen met een hoog urinezuurgehalte krijgt jicht, maar een laag gehalte verkleint wel de kans op jicht.

Hoe kun je het purinegehalte in je bloed verlagen??

Bier bevat veel purines vanwege het gistingsproces. Ook vlees, vis- en schaaldieren bevatten veel van deze stof.

Door het gebruiken van veel suiker en witmeel, dierlijke producten, zout en alcohol, gecombineerd met weinig lichaamsbeweging raakt de stofwisseling ontregeld. Dit is een ideale basis voor welvaartsziektes zoals jicht, aldus Dr. van Schaardenburg, hoogleraar reumatologie in het AMC.

Jicht is vaak een voorbode van andere ziektes, zoals hart en vaatziektes.

Hij adviseert meer lichaamsbeweging, afvallen en aanpassen van de voeding: volkoren koolhydraten, groentes en fruit, minder dierlijke producten.

Er is medicatie om de jichtaanvallen aan te pakken, echter dit doet niets aan de oorzaak.

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen??

Wij kunnen niet iets doen in de zin van een effectieve fysiotherapeutische behandeling.

Fysio Medische Training

Wel kunnen wij een goed, verantwoord, bij u passend beweegprogramma opzetten. Binnen onze praktijk bieden wij Fysio Medische Training aan. Samen in een groep bewegen onder deskundige leiding van een van onze fysiotherapeuten.

Binnen Gezondheidscentrum “het Anker” hebben wij ook regelmatig overleg met de dietiste. En zo komen we tot een goede samenwerking om uw jichtaanvallen te verminderen!

Comments are closed.