Category Blog
24 maart 2020, Comments 0

Tijdens deze coronacrisis werken enorm veel mensen nu verplicht thuis; inloggen op je digitale werkomgeving en je kunt bij een aantal beroepen nog steeds zeer productief zijn.

Dat geldt ook voor ons ; de fysiotherapeuten van Fysiotherapie Berghuis, Ernste & van Opstal.

Welke patiënten behandelen wij wel

Onze praktijk is nu jammer genoeg alleen toegankelijk voor patiënten met een acute aandoening en voor patiënten die net een operatie hebben ondergaan en moeten revalideren. Ook de huisarts kan altijd een beroep op ons doen als een acute patiënt zich meldt met klachten aan het bewegingsapparaat.

Alle andere afspraken zijn geannuleerd; de meeste patiënten hebben een oefenschema gekregen om thuis uit te voeren en velen van u hebben de afspraak over een week weer gebeld te worden over de voortgang.

Dit betekende voor ons al twee volle dagen achter de computer zitten om dit te organiseren. Dat is iets wat wij fysiotherapeuten niet gewend zijn; wij hebben geen zitvlees en houden van bewegen! Dat inspireerde ons om eens op zoek te gaan naar tips betreffende thuiswerken.

Hier enige tips voor de komende drie weken verplicht  thuiswerken voor u op een rij!

Een goede zit

Een goede bureaustoel is goud waard. Een goede hoogte waarbij je heupen en knieën in 90 graden gebogen zijn. Je rugleuning in je onderrug zodat je niet in elkaar zakt. Het kan prettig zijn om je zitting iets naar voor te kantelen (10 graden is al prima); je zit dan actiever op te stoel. Dit laatste is helaas alleen bij de duurdere bureaustoelen mogelijk. Een wigkussentje om op te zitten is de oplossing (www. convet.nl)

Niet iedereen heeft  tijdens deze gedwongen thuiswerkweken ineens een goede ergonomische werkplek tot zijn beschikking.  Aan de keukentafel werken kan. Misschien heb je een fitnessbal in huis waar je op kunt zitten werken. Voor een klein bedrag rond  €15 zijn deze al via internet te koop. Wat grootte betreft: ook hier geldt heupen en knieën 90 graden gebogen. Werken op een fitnessbal lokt een goede stabiliteit en actieve zit uit. Je zult zien dat je minder stijf opstaat.

Wil je geen grote bal in huis, dan is een balansschijf op je eetkamerstoel ook prima (rond €15). Kijk eens op internet; kom je er niet uit bel gerust wij denken graag mee!

Binnenkort zullen we ook allerhande oefeningen op de website zetten die je met je nieuwe fitnessbal kan doen; nu alles sportclubs gesloten zijn moeten we toch zorgen voor voldoende beweging thuis!

Bewegen  tijdens je werk:

Voor je lijf en je hoofd is bewegen goed. Je blijft fit en tijdens bewegen worden endorfines aangemaakt waardoor je je in je hoofd ook prettiger voelt.

Er zijn kleine fietsjes te koop voor onder je bureau; fietsen en werken tegelijk. Neem ook tijdens thuiswerken gewoon pauze en beweeg. Wandelen, snel trap op en trap rennen in een flink tempo is goed voor je conditie.

Denkwerk kun je ook al wandelend verrichten, daar hoef je niet bij te blijven zitten.

Hier wat oefeningen voor bij je bureau:

  • Sta elk uur op en ga weer zitten, dit 10 x achter elkaar.
  • Opdrukken: sta voor je bureau, je handen op de bureaurand, stap twee passen naar achter, nu opdrukken 3 x een serie van 10
  • Zitten op je stoel je vingers in elkaar boven je hoofd en rek je flink uit.

Kijk eens op internet: als je bureauoefeningen intoetst als zoekterm is er volop keuze.

Kortom: bewegen doet leven!

Succes! Bij vragen zijn wij gewoon bereikbaar op alle telefoonnummers van de praktijk en kunnen we proberen je met raad en daad bij te staan.

Vriendelijke groet, team fysiotherapie Berghuis, Ernste & van Opstal.

Comments are closed.