Category Blog
26 juni 2015, Comments 0

Het wielrenseizoen is al lang begonnen. De Tour de France start 3 juli in Utrecht. Dit wielerfestijn zal de wielrensport in Nederland weer een extra boost geven. Willemjan Berghuis, fysio-manueel therapeut in onze praktijk, heeft de Limburgs Mooiste, 150 kilometer, er al opzitten. Paul Ernste fietst met name in het Friese land, graag een rondje Sneekermeer! Dus het wielrennen is momenteel actueel in onze praktijk!

Gedurende de Tour de France zullen we wekelijks een fietsblessure in een van onze blogs bespreken.

Deze week: pols- en handklachten

Pols- en handklachten komen veelvuldig voor. Vaak wordt geklaagd over doofheid of tintelingen in de handen en vingers, met name de pink en ringvinger.  Dit wordt veroorzaakt door druk op de zenuwen in de handwortel. Door een verkeerde stand van de pols op het stuur kan er ook rek op de zenuw ontstaan.

Het kan zijn dat er een gewrichtje in de handwortel is geblokkeerd of dat er een zenuw bekneld zit in je pols of onderarm. Een fysio-manueeltherapeut kan dit onderzoeken en zo nodig oplossen. Daarnaast is krachttraining van je armen en schouders als wielrenner net zo belangrijk als je beenspieren trainen! Tenslotte worden de klappen op het stuur op oneffen terrein, kasseien (!) opgevangen door alle spieren en gewrichten in je hand-arm-schouder.

Fietshandschoenen en stuurlint

Een goede set fietshandschoen en een extra dik of dubbel stuurlint aanbrengen kan zorgen voor meer drukverdeling in de hand.

Het kan helpen het stuur wat hoger te zetten of het zadel wat dichter bij het stuur te plaatsen, zodat minder steun op de polsen nodig is. Een goede bikefitter in een fiets-speciaalzaak kan je helpen de juiste houding te vinden bij pols-handklachten tijdens het wielrennen.

Volgende week  bespreken we weer een andere wielrenblessure! De bekkenfysiotherapeut zal een blog schrijven over zadelpijn en ander leed in het bekkenbodemgebied bij wielrenners.

Comments are closed.