Category Blog
17 mei 2015, Comments 0

Vakantie!

De vakantieperiode breekt aan; Hemelvaart weekeinde achter de rug, Pinksterweekeinde in aantocht.  Dit is het uitgelezen moment om er op uit te gaan met de caravan!

De caravan uit de stalling en zomerklaar maken; de voorpret is begonnen.

Een noodgeval

In de praktijk zien we nogal een patiënten  die een “noodgeval” zijn in de vakantieperiode!

Acute lage rugklachten ontstaan bij het plaatsen van de caravan op de camping. Vaak dusdanig ernstig dat de patiënt uit het lood, dus scheef, staat. Hevige pijn bij houdingsveranderingen. Alleen liggen is nog te doen.

Vaak krijgen we de vraag hoe dit te voorkomen; het makkelijkste antwoord is; schaf een mover aan. Een mover wordt onder uw caravan gemonteerd en met een afstandsbediening rolt de caravan op zijn plek zonder te trekken of te duwen.

Dit is direct een antwoord waar een financieel plaatje aan hangt en niet voor iedereen is weggelegd.

De oplossing ligt in een goede duwtechniek!

Allereerst: duwen is beter dan trekken! Voorkom ten allen tijden dat u de caravan moet trekken; uw tussenwervelschijven komen hiermee meer onder druk te staan en de kans op klachten is groter.

Een goede duwtechniek van uw caravan begint met het licht aanspannen van uw dwarse buikspieren; stel u voor dat er een elastiekje vastzit aan uw navel en dat elastiekje komt uit bij uw staartbeen; in die richting spant u uw buikspieren aan. Licht aanspannen van de dwarse buikspieren bij het duwen is essentieel. U stabiliseert zo goed uw lage rug en bekken.

Daarnaast tijdens het duwen goed uitblazen en niet uw adem vastzetten. Dit geeft minder druk op uw tussenwervelschijven.

Wij hopen op deze wijze te voorkomen dat uw vakantie start met heftige rugklachten!

Wij wensen uw een fijne voorjaarsvakantie toe, namens het hele team!

Paul Ernste, manueel therapeut.

Comments are closed.