Wat vakantie, obstipatie en verzakkingen met elkaar te maken hebben….#bekkenfysiotherapie

Category Blog
11 juli 2015, Comments 0

Wat vakantie, obstipatie en verzakkingen met elkaar te maken hebben….#bekkenfysiotherapie

De scholen gesloten, kinderen vakantie, de grote uittocht is begonnen.  Of je nu naar die heerlijke franse camping gaat, in Nederland het strand opzoekt of dagjes uitgaat, je bent even verlost van de dagelijkse sleur en beslommeringen. Helaas kun je daardoor ook in alle opzichten uit je ritme raken.

Je darmen houden van ritme en regelmaat

Je darmen houden juist heel erg van ritme en regelmaat: op tijd voldoende drinken, op tijd je bruine boterham en fruit, dat is waar je spijsvertering/darmen wel bij varen.

Op vakantie gaat het vaak mis: minder drinken, minder bewegen en vooral ook anders eten. Op andere tijdstippen. Ontbijten met een heerlijk wit stokbroodje, een pizzaatje, wat pasta. Hierdoor krijg je op vakantie vaak onvoldoende voedingsvezels binnen waardoor je ontlasting ernstig verstoord kan raken, en dan hebben we het over obstipatie, harde ontlasting.

Veel kampeerders hebben moeite met ontlasten op een campingtoilet en onbewust wordt er opgehouden; ook dat leidt tot harde ontlasting.

Oorzaken van een prolaps, verzakking

Ten gevolge van de obstipatie moet er vaak lang en hard geperst worden. Indien je zwak steunweefsel hebt in je bekkenbodem, kan dit, als het maar lang genoeg bestaat, leiden tot een verzakking, prolaps, van je blaas, baarmoeder of darmen ontstaan.

Dit is een van de vele oorzaken van het ontstaan van een verzakking van de organen in het kleine bekken.

Wat is nu de ideale samenstelling van ontlasting?

Hiervoor is de Bristol stool form scale uitgevonden.

Types 1 en 2 wijzen op obstipatie, 3 en 4 zijn de “ideale uitscheidingtypes” vooral de laatste, omdat ze het makkelijkst uit te scheiden zijn, en 5–7 neigen naar te dunne ontlasting, diarree.

Voedingsvezels

Probeer tijdens de vakantie voldoende voedingsvezels binnen te krijgen en goed te drinken. Een handige hulp is de voedingsvezeltest www.vezeltest.info

Hoe moet je ontlasten?

Let op een goede houding op de toilet: zit ontspannen met je voeten plat op de grond met een iets bolle rug. Pers niet te hard, rustig aanzetten moet voldoende zijn. Zit niet te lang op de toilet, niet langer dan 5 minuten.

Vindt je het vies om op een openbaar toilet te gaan zitten? Bij de drogist zijn papieren wc- brilletjes te koop, dus je hoeft niet te hangen boven de wc!

Weet je van je zelf dat het elke vakantie weer mis gaat; overleg dan met je huisarts of je ondersteunende middelen, medicatie kunt krijgen.

Bekkenfysiotherapie

Heb je ook tijdens het dagelijks leven last van obstipatie klachten, dan kan bekkenbodemfysiotherapie zeer zinvol zijn, je leert allerhande oefeningen om je darmen te stimuleren goed te knijpen, de peristaltiek wordt bevorderd. Daarnaast zijn bekkenbodemspieroefeningen belangrijk om je bekkenbodem te versterken indien je een prolaps hebt. Het is niet gek om je met deze klacht, liefst in overleg met je huisarts, te melden bij de bekkenfysiotherapeut.

Ik wens je een fijne vakantie toe!

Linda Ernste, geregistreerd bekkenfysiotherapeut MSPT

 

 

Comments are closed.